5 ok, amiért meg kell tanulnod varrni

Fölösleges, időrabló rabszolga munka, amire a munkavállaló nők - második műszakban családanyák - drága szabadidejét vétek lenne elpazarolni. Amikor a konfekcióipar - élükön a kínai gyárakkal- a szerényebb jövedelműeket is igyekeznek napi divat szerint olcsón felöltöztetni. Töltsék szabadidőnket szakmai továbbképzéssel, művelődéssel - tanácsolta a volt szocialista rendszer, vagy további közös családi programokkal - esetleg szüléssel - mondja a mostani vezetésünk. Minket mégis valami "furcsa és megmagyarázhatatlan" érzés a nagyanyáink szekrény alján porosodó rég nem használt varrógépének felfedezésére csal. Most itt megpróbáljuk összeszedni a magunk igazának megerősítése, és a család többi tagja számára is érthetően, hogy miért:

1. Takarékos, zöld

A régi ruhákat nem kell kidobni, a secundhand-ben szabadabban lehet vásárolni, ha tudsz felhajtani, szűkíteni, hozzá toldani, átszabni. Kevés igazítással és egy jó ötlettel a régi, divatjamúlt darabokból újat varázsolhatunk. Egy kis átalakítással (például egy gallér vagy egy ujj levágásával), díszítéssel (rávarrt zseb, fodor, festett vagy hímzett dekoráció) saját ízlésünk szerinti ruhákat varrhatunk, ami biztos, hogy nem jön szembe az utcán.

2. Önállóság, bátor kezdeményezés

A szabás-varrás önálló, precíz munkát kíván. Döntéseket kell hozni. a szabásmintát el kell helyezni, az anyagba bele kell vágni. Az ehhez szükséges alapismereteket akár könyvekből, akár hobbi varró tanfolyamok során, akár youtube videókból el lehet sajátítani. És a varrás közben átélt élmények lassan átszivárognak az életünk más területeire is. Csak figyeld!

3. Átélhető a "flow "

Egy olyan elfoglaltság, ami leköti a figyelmet, a hétköznapokban (munkában, családi szerepekben) összegyűlt problémákat kizárja a tudatunk látóteréből, és lehetőséget ad egy olyan állapotba kerüléshez, ami leginkább az áramlathoz hasonlítható, Csíkszentmihályi Mihály "flow élménynek" nevezi. "A flow olyan állapotot jelent, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit csinál. A koncentrálás és a kontroll érzése ekkor nagyon magas, és úgy érzi, mintha egy energiabomba lenne, mintha a mindennapi problémák megszűnnének, a gondjai háttérbe szorulnának." (Wikipédia)

4. Kreatív önmegvalósítás

Amit az irodában nem kapsz meg. Elégedettség magaddal, és mások elismerése. A kreatívitás kifejeződésének remek terepe. Akár a tervezés akár a megvalósítás során. És lopni pedig szabad. Mindegy, hogy az ötletet láttad, a megvalósítása során úgyis átalakul a te izlésed szerint. A végeredményt pedig megláthatod a tükörben.

5. És mennyi mindent varrhatsz

- Ruhákat magadnak és a családnak (női, férfi, gyerek, baba), átalakítás. javítás

ugye ezek evidenciák. De ezen túl:

- Lakásdekorálás: függönyök, díszpárnák, abroszok, ágyterítők, székpárna, konyharuhák. Átvarázsolja a lakást, a "hely, ahol alszunk"-ból egy igazi, meleg otthonná. És ehhez elég megtanulni egyenesen varrni.

- táskák (hátizsák, övtáska, oldaltáska, bevásárló táska),

- játékok, kiegészítők (textil könyvek, foglalkoztatók, babaruha, plüss játékok),

- patchwork, quilt

#zöld #takarékos #lakásdekoráció #gyerekjáték #újrahasznpsítás #kreativitás #önbizalom #önállóság #bátorság #flow #táska

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square